Aminosyror – Bäst Guide 2019

Idag finns det många produkter som innehåller aminosyror. Dessa är byggstenar till protein och de bildas genom långa kedjor. Aminosyror har olika egenskaper beroende på sammansättningen. Om man ska skriva det vetenskapligt så är det så att de är en organisk förening innehållande både en karboxyl- (-COOH) och en aminogrupp (-NH2). Hos folk som tränar har det blivit allt mer vanligt att man använder sig av tillskott av aminosyror som ett komplement till proteinpulver.  En aminosyra är en organisk molekyl. Denna hjälper så att säga kroppen att bygga upp sig kan man säga. Det är en byggsten för kroppen. En del av dem kan vi själva tillverka och andra måste vi få i oss genom födan. Idag finns det tjugo olika aminosyror som existerar i proteiner. De kan man få i sig via mat och via kosttillskott. Man tar tillskott av aminosyror för att kunna påverka nedbrytning av musklerna samt för att påskynda återhämtningen så väl som för att man vill stärka muskeluppbyggnaden. Det som är bra med aminosyror är att de även stimulerar vävnad och det gör att de kan reparera sig själva.

Olika aminosyror med olika egenskaper

Idag finns det som sagt främst tjugo olika aminosyror med olika egenskaper och effekter. En del är bra för att stimulera muskeltillväxten och öka prestationsförmågan. Andra har egenskaper så som att motverka mental trötthet och piggar upp. De som har extra behov av aminosyror är dels idrottare men även äldre personer som har lite svagare muskler. Även barn har nytta av dem, då de behöver lite mer arginin och histidin än vad vuxna behöver. Aminosyror bör intas direkt efter träning, eftersom det är då musklerna behöver återbyggas. Bland vanliga aminosyror finns BCAA, L-Glutamine och L-Karnitine. Även om det finns tjugo olika man talar om, så är det åtta av dem som är viktiga att få i sig. De kallas för essentiella aminosyror. Dessa kan inte tillverkas utan att blanda in någon annan organism. Sen har det även en stor betydelse hur de olika aminosyrorna länkar sig med varandra. Det vi behöver är fria aminosyror, och kosttillskott är just detta.

Aminosyrornas koder

Alla aminosyror har ett namn och en kod. De har en kod som består av tre bokstäver, samt en kod som består av en enda bokstav. Koden med bara en bokstav är för att beskriva den kedja av aminosyror när man talar om en peptid eller protein. Det är inte helt enkelt att hålla reda på alla dessa olika koder. Ofta är det så att den ensamma bokstaven har en förbindelse till aminosyrans riktiga namn. Som G när man talar om syran Glycin, men dock gäller det inte alla. Koden med tre bokstäver är en förkortning av aminosyrans riktiga namn.

Essentiella aminosyror:

 • Arginin
 • Histidin
 • Fenylanalin
 • Isoleuicin
 • Leusin
 • Lysin
 • Metionin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin

De aminosyror som vi kan tillverka själva är:

 • Alanin
 • Asparagin
 • Cystin
 • Gamma
 • Glutamin
 • Glycin
 • Karnitin
 • Prolin
 • Taurin
 • Tyrosin

 

De bidrar alla med något och här är kort om det:

Alanin ger ökat immunförsvar, minskar risk för njusten samt sänker blodsocker

Arginin är bra för män då den ökar antalet spermier. Den är även bra för att påskynda läkning av sår samt bygger upp muskelvävnaden.

Asparagin främjar kondition och uthålligheten. Den ser även till att bryta ner kolhydrater så väl som att den skyddar levern.

Cystein är bra mot eksem och psoriasis. Det är även bra för hår, hud och naglar. Den lindrar också håravfall.

Gamma ökar blodcirkulationen.

Glutamin är bra om man är trött eller deppig då den lindrar detta och piggar upp. Den är även bra på att minska sötsuget.

Glycin är mycket bra för det centrala nervsystemet.

Histidin främjar leder och senor vilket gör att det kan motverka ledgångsreumatism. Den är även bra för att lindra stress.

Karnitin är bra då den påverkar fettförbränningen på ett bra sätt.

Leucin förbättrar immunsystemet och ökar konditionen. Den driver även ut skadlig ammoniak ur kroppen

Lycin är bra för fertiliteten samt att den kan lindra virus som till exempel herpes.

Metioninet sänker kolesterolet i kroppen.

Ornitinet bygger upp muskelmassan och samarbetar även bra med aminosyran arginin.

Fenylalanin är bra som ett naturligt antidepressivt medel. Den minskar även aptit.

Proline förbättrar förmågan att lära sig saker samt att den även bidrar till sårläkning.

Serine har smärtlindrande egenskaper.

Taurin stärker hjärtat samt att den transporterar bort farliga fetter ur kroppen.

Treonin ser till att kroppen att ta upp mer protein.

Tryptofan lindrar ångest och depression

Tyrosin ökar sexlusten, minskar aptiten och bygger upp ett glatt humör.

Vilka ska man använda sig av?

De tillskott med aminosyror som är mest populära att använda är EAA och BCAA och båda är muskelfrämjande. Du som väljer EAA får i dig alla åtta aminosyror som är viktiga. BCCA innehåller tre, nämligen leucin, valin och isoleucin.  Båda varianter lämpar sig för alla människor som tränar regelbundet och hårt. En annan vanlig aminosyra många åter som tillskott är glutamin. Detta kan dock vår kropp tillverka själva. Arginin är även den en mycket populär aminosyra och det tack vare dess immunhöjande egenskaper samt fördelen att den främjar sexlusten och fertiliteten. Sen är den även bra för fettförbränning vilket är bra för dig som vill gå ner i vikt.

Det går även som sagt få i sig de flesta aminosyrorna med kosten vi äter. Det finns i rött kött, fågel, fisk, mejeri, ägg, vassle och så vidare.