Bäst Kaseinprotein 2019

Kaseinprotein kommer från mjölkprotein. Denna form av protein har en positiv effekt när du tränar eftersom den påverkar din muskeltillväxt och återhämtning efter träning. Kasein finns naturligt ibland annat i mjölk. Kaseinprotein tas upp långsamt av kroppen så för bäst resultat så ska man inta detta på kvällen innan man går och sover. Direkt efter träning är det bättre med andra former av proteinpulver, som tas upp snabbt. De som vill ha en större mängd muskelmassa brukar lägga fokus på nybildandet av muskelprotein. Dock är det minst lika viktigt att det muskelprotein man redan har inte bryts ned. Det är här kasein kommer in i bilden. Då det är så att kaseinet tas upp långsamt så stimulerar det inte proteinsyntesen på samma sätt som ett snabbt protein gör. Istället gör det så att det motverkar muskelnedbrytning i större utsträckning. Kasein har många bra egenskaper. Det är inte fel att använda detta för att se till att du får i dig tillräckligt med protein för att förhindra en muskelnedbrytning.

Kasein eller vassle?

Både kasein och vassle är proteiner som kommer från mjölkprotein. Dock är de varandras motsatser. Vassle har en snabb upptagningsförmåga som bidrar till proteinsyntesen i högre omfattning. Kasein motverkar en muskelnedbrytning. Sedan finns det andra skillnader. Den aminosyra som till störst del triggar proteinsyntes är leucin. Vassle har mycket mer av denna aminsyra än vad kasein har. Vill du ha bara ett enda tillskott och har svårt att välja mellan vassle och kasein, så är det troligen vassle du ska välja. Detta eftersom att den ger en snabb proteinförsörjning när du behöver det som bäst. En fördel som kasein har är dock att den ger dig känslan av mättnad.

Kasein är det dominerande proteinet i mjölk och utgör ungefär 80 % av mjölkens protein. Resten av detta är vassle. Kasein bildar som ett gel i magen. Det tar därför längre tid att bryta ner det. Samma sak med att frisättningen av aminosyror i blodet blir fördröjd.

Olika former av kasein

Kasein kommer i flera varianter som kosttillskott. Den allra vanligaste sorten är kalciumkaseinat. Många gånger använder man denna som ett tillskott innan man ska sova. Det så att man får en kontinuerlig tillförsel av aminosyror som pågår under ett par timmar. Konsistensen är trögflytande, så det mättar bra, vilket är fördel om du går på diet.

Ett annat kasein är micellärt kasein. Detta kasein är den mest naturliga samt att man inte har bearbetat den så mycket. Denna måste brytas ner i flera steg, så det tar ännu längre tid med denna, och den tas upp mycket långsammare av kroppen.

Det finns även det som heter trefasprotein. Då är det tre olika sorters protein med olika snabb upptagningsförmåga, nämligen kasein som är det långsamma proteinet, vassle som är det snabba och så äggprotein som ligger i mitten av dessa båda.

Kaseinproteinpulver är lätt att äta då det går att blanda dem till en god proteinshake, ner i gröten eller göra en massa annat. Det är gott att göra till exempel proteinpudding av detta pulver.