Proteinpulver – Bäst i Test 2019

Proteinpulver är ett kosttillskott som är proteinrikt och som är till för de personer som utöver den vanliga kosten behöver lägga till extra protein. Proteinpulver är rikt på essentiella aminosyror och det bidrar till att musklerna återuppbyggs och återhämtar sig. Idag finns det många olika sorter av proteinpulver. Alla sorter består dock av protein som har utvunnits av exempelvis mejeriprodukter, soja, ris eller hampa. Det är vanligt att man blandar sitt pulver med vatten, mjölk eller juice men det går även att använda det i gröt eller göra smoothies på det.

Hur mycket proteinpulver behöver man?

Protein är något kroppen behöver då det är så att säga kroppens byggstenar. Om du har haft ett tufft pass med träning så har dina muskler behov av att få mer byggmaterial så att de kan bli större och starkare. Om man styrketränar mycket så kan det därför vara mycket praktiskt att använda sig av just proteinpulver. Ska man hålla sin kropp i trim, så behövs 0,83 gram protein per kilo kroppsvikt per dag. Den som väger 76 kilo behöver därmed få i sig runt 63 gram protein per dag. Den som ägnar sig åt hård träning kan behöva mer än så. Det krävs då cirka 5–2 gram protein per kilo kroppsvikt. Det motsvarar 114 gram protein om personen väger 75 kilo. Proteinet kan man inta hur man vill. Det kan vara en del via maten en del via proteinpulver. Fördelen med just proteinpulver är att det är enkelt och en bra lösning att få i sig det.

Alla behöver inte proteinpulver

Många tror att proteinpulver och träning, det hör ihop och är ett måste. Men det är så att inte alla behöver ha proteinpulver. De flesta människor som har en normal nivå på sina aktiviteter täcker oftast in sitt proteinbehov via det de äter. Om de nu äter en varierad kost och följer officiella kostråd. Huruvida du ska äta proteinpulver eller inte beror alltså på din kost och hur dina motionsvanor ser ut. Proteinpulver är framför allt tänkt till personer som är mer eller mindre elitmotionärer. Till de som tränar varje dag och som har ett behov av att bygga upp musklerna. En vanlig motionär behöver alltså inte ha detta som ett extra komplement. Åldern kan även det spela in en del. Äldre människor med minskad aptit kan ha behov av proteinpulver.

Hur väljer man rätt proteinpulver?

Det finns ju idag rätt många sorters proteinpulver. Ofta är det som så att pris och kvalitet hänger samman. En del billigare varianter har en massa onödigt fett och socker i sig. Läs alltid igenom innehållsdeklarationen noga innan du köper. Det är bra att satsa på produkter som innehåller minst 80 gram protein per 100 gram. Utöver innehållet så är det bra att även tänka på vad du vill ha ut av att äta proteinpulver. Detta eftersom att olika sorters proteinpulver är till för olika saker.

De vanligaste sorterna är vassleprotein, kaseinprotein och sojaprotein. Dock finns det även protein från andra källor som hampa, havre, ris och så vidare.

Proteinpulver baserat på vassleprotein heter på engelska whey protein. Detta är oftast den som de flesta använder sig av när de äter proteinpulver. Vassleprotein finns naturligt ibland annat mjölk och det protein som finns i vasslebaserat proteinpulver utvinns från just komjölk. Detta är ett protein som tas upp rätt så snabbt av kroppen. Därför brukar det användas av många direkt efter hårda träningspass.

Proteinpulver baserat på kaseinprotein utvinns även det från komjölk. Skillnaden är dock att detta är ett långsamt protein. Det tas därmed även upp långsamt av kroppen. Proteinpulver med kasein är därmed bra att använda sig av för att optimera återhämtningen efter en dag där man haft hård träning.

Proteinpulver baserat på protein från växtriket är något som passar om du är vegan, har laktosallergi eller bara vill testa annat än vassle och kasein. Bland annat finns sojaprotein, som utvinns ur just sojabönor. Det kan jämställas med vassleprotein och äggprotein. Ärtprotein utvinns från ärtor, fritt från både laktos och gluten. Hampaprotein har mycket näring och utvinns från hampafrön. Dessa fröer innehåller alla åtta essentiella aminosyrorna som vi måste få i oss via vår föda. Havreprotein är från havre och det innehåller dessutom havreolja som är rik på enkelomättade fettsyror, antioxidanter och vitamin E. Risprotein utvinns ur ris och beroende på vilket riskoncentrat som använts så kan det variera när det kommer till näringsvärden.

Kan man inta för mycket proteinpulver?

Att fördubbla sitt proteinintag med pulver är inte farligt för din hälsa, men det kan vara så att du går upp en hel del i vikt om du inte tränar så som de flesta användare gör. Detta eftersom att det finns en hel del kalorier i dessa pulver. Så är det så att du inte tränar hårt, men äter proteinpulver så kanske du ska dra ner på andra kalorier i din kost så att du inte får en oväntad viktuppgång.

Hur äter man proteinpulver?

Proteinpulver kan som vi skrev tidigare intas genom att man blandar det med vatten, mjölk och så vidare som en shake. Det kan även strös på gröten. Det går även göra en mängd andra saker med detta pulver. Bland annat kan man göra egna proteinbars av dem. Det kan du göra lätt genom att koka 20 gram fibersirap, blanda det med 20 gram vassleprotein samt att du sedan blandar i nätter, torkade bär, kokosflingor eller andra saker du gillar. Låt stå kallt en timme, sedan är de perfekta. Andra sätt att använda sig av proteinpulver är att göra proteinfluff, pudding, kladdkaka, pannkakor, iskaffe, varm choklad och så vidare. På nätet finns det massor av bra recept!

Tre recept med proteinpulver

Här är tre smarta recept där du kan använda dig av proteinpulver, alla går snabbt att göra:

Varm choklad

 • En kopp mjölk
 • 1 msk kakao
 • 1 msk (eller lite mindre) proteinpulver med chokladsmak

Värm i mikron, drick och njut!

Proteinpannkakor

Proteinpannkakor är något man kan variera på en massa olika sätt. Ett förslag är dessa:

 • ½ banan
 • 0, 5 dl mjölk /vatten
 • 0,5 dl proteinpulver (jag använde med jordgubbssmak)
 • 2 ägg

Mosa bananen. Blanda sedan mjölken och proteinpulvret noga så du får bort alla klumpar. Blanda sedan ihop och tillsätt ägg. Om du vill ha ännu mera protein så ökar du bara mängden proteinpulver och mjölk. Stek i smör eller kokosolja. Du kan göra våfflor av detta recept med. Servera tillsammans med blåbär eller andra bär eller frukt samt en naturell yoghurt.

Kladdkaka

 

 

 • 1 skopa kaseinprotein med chokladsmak,
 • 1 ägg
 • två teskedar kakao
 • 1 matsked mandelmjöl
 • 1 halv tesked bakpulver
 • Valfri sötning.

Blanda ingredienserna, tillsätt vatten så att det blir en tjock deg och sätt in i mikron på högsta effekt i en halv minut.