Bäst Sojaprotein 2019

Ett alternativ till vassleprotein och kaseinprotein är sojaprotein. Vassleprotein och kaseinprotein är båda baserade på mjölk, vilket gör att de som är allergiska eller veganer inte kan använda detta. Då kan det vara ett alternativ att använda sig av sojaprotein istället. I sojaprotein finns det rikligt med essentiella aminosyror. Det har en hög kvalitet men det har ändå varit ett omtvistat protein i träningsvärlden. Sojaprotein kommer från sojaflingor/sojamjöl och finns i fyra former: koncentrat, isolat, hydrolysat, och sojamjöl. Sojabönor i sig kommer från östra Asien och det är en komplett proteinkälla. De innehåller olika proteinfraktioner, framför allt globuliner. Den har en neutral smal och är lättlöslig i varmt vatten.

Hur fungerar sojaprotein?

Sojaprotein är en högkvalitativ proteinkälla som innehåller alla essentiella aminosyror. Det är därmed en högkvalitativ proteinkälla som dessutom är helt vegetabiliskt. Denna form av protein tas snabbt upp i kroppen och är därmed en bra motsvarighet till vassleprotein. Det är bra när man vill ha en direkt påfyllning av protein till musklerna. Sojaprotein är ofta tjockare och lite mjöligare i konsistensen än vad andra proteinpulver är.  Själva sojabönan innehåller fytoöstrogener. Det är ett ämne på påminner om det kvinnliga könshormonet östrogen. Det finns en myt som säger att män därmed ska låta bli detta protein. Dock har inte fytoöstrogener samma verkan som östrogen. Om man väljer proteinpulver gjort av soja så är dessa renade från fytoöstrogener vilket gör att båda kön kan använda dem.

Olika former av sojaprotein

Utbudet av sojaprotein är inte lika brett som vassleprotein är men dess sortiment har blivit större med åren. Det finns ett par olika varianter av sojaprotein där isolat är det vanligaste. Detta produceras via alkalisk extraktion av avfettade sojaflingor med målet att nå över 90 % proteinkoncentration och avlägsna de flesta fetter och kolhydrater.

En annan variant är sojaproteinkoncentrat och det avser sojapulver med ett innehåll på 70-80 % proteinkoncentration. Resterande del består av fett och kolhydrater. Man gör detta koncentrat genom avfettning av grova sojagryn och extrahering via värmebehandling. Eller gör en blandning med organiska lösningsmedel.

Sedan finns det sojamjöl. Det består av sojabönsflingor som är avfettade och grovmalda. Denna variant är det som består av minst mängd protein och dess proteinhalt varierar från 40-60%.

Sojaproteinhydrolysat är ytterligare en variant och rätt så ny teknik. Det är en enzymatisk hydrolys av antingen sojakoncentrat eller sojaproteinisolat. Det är en form av metod som bryter ner proteinet då det separerar peptidbindningar.

Är det skillnad på vassle och soja?

Den stora skillnaden är så klart att sojaprotein är helt fritt från animaliska produkter. Det finns de som tycker att sojaprotein är en sämre variant av mjölkprotein. Dock har det gjorts en de studier för att kolla på skillnaderna dem emellan. När man ska bygga muskler så är det viktigt att det finns en balans mellan proteinsyntesen och muskelnedbrytningen. Sedan är konsumtion av protein en mycket viktig faktor för hur mycket muskler som kan byggas. Det finns forskning som säger att vassleprotein stödjer proteinsyntesen bättre än vad sojaprotein gör. Det som skiljer är då hur snabbt kroppen kan bryta ner proteinet och hur mycket av aminosyran leucin som finns i innehållet.