Whey 80 – Bäst i Test 2019

Whey är det engelska ordet för vassle och idag finns det flera olika produkter med detta namn. Bland annat finns det både Whey-80 och Whey-100. Vassleprotein i sig är en mycket eftertraktad proteinkälla hos dem som ägnar sig åt fitness eller bodybuilding. Det tack vare dess höga biologiska värde. Vassleprotein utvinner man från just vassle, som finns naturligt i mjölk. Det är en process där man skiljer proteinerna från alla andra ämnen i vasslen. Andra ämnen är laktos, fett, mineraler och vätska. Det är en process som sker i flera steg. Detta för att varje steg höjer proteinkoncentrationen.

Whey-100 och Whey-80

Whey-100 är ett vassleisolat. Isolat innebär att man låter produkten genomgå en större reningsprocess. Man filtrerar bort stora mängder av laktos och fett och får kvar en mycket hög proteinmängd. Det ger en produkt med låga kalorier och nästan ingen laktos. Whey-100 är därmed bra för dem som är intoleranta mot laktos eller för de som vill ha högsta möjliga proteinmängd/100 gram. Det är även bra för den som går en kontrollerad diet.

Whey-80 är ett vasslekoncentrat. Denna produkt har även den låga mängder kolhydrater och fetter. Dock har den mindre halt av protein, samt fler kalorier.

Whey 80 är även ett samlingsnamn för en viss sorts proteinpulver. Whey är som sagt det engelska ordet för vassle. Siffran 80 står för det procentuella proteininnehållet. Det finns naturella whey 80 proteinpulver, men mest populära är de som har olika smaksättningar. De finns bland annat i smakerna choklad, vanilj, jordgubb och banan.

Whey 100 är även det ett samlingsnamn för proteinpulver. Siffran 100 här syftar dock inte på proteinhalten eftersom att det inte är möjligt att få ett 100 % rent proteinpulver. Man menar med det helt enkelt att det är renare än vad Whey 80 är.

Whey 80 dosering och användning

Whey 80 så väl som andra varianter kan blandas med vatten eller mjölk. En del sorter funkar bättre med vatten medan andra funkar bättre med mjölk. En dos som är rätt så lagom med whey 80 dosering är att ta runt 30-40 gram och blanda det med runt 2 till 3 dl vätska. Det är bra att ta detta direkt efter träningen, det eftersom att det är då kroppen har som mest behov av att få i sig protein. Dock fungerar det minst lika bra att ha som mellanmål eller som en dryck till din måltid.

Är det skillnader på olika produkter?

Den som inte behöver ett specifikt whey 80 som ett om du är intolerant mot laktos, ja då kan du helt enkelt välja den som är billigast eller så billig som möjligt. Det du ska hålla koll på är vad den har för proteinhalt. Dock är det ofta en likartad halt i de allra flesta whey 80 pulver.