Bäst Vassleprotein 2019

Vassleprotein även känt som Whey som är det engelska namnet, är ett protein som finns naturligt i mjölk. Vassle är en naturlig biprodukt när man gör ost till exempel. När man gör vassleprotein så utvinner man vassle från mjölken. I mjölkens protein finns det 20 % vassle, resten är kasein. Man filtrerar vasslen så att bara detta finns kvar. Ju mer man har filtrerat, desto högre proteinhalt kommer proteinpulvret att ha. Protein har överlag många viktiga funktioner för vår kropp. Bland annat hjälper det till med att fungera som en slags transportör i blodet samt som komponent i enzymer och hormoner. I träningssammanhang så har detta protein en viktig uppgift och det är att fungera som byggstenar till musklerna. Den som vill bygga muskler måste därför se till att få i sig rätt mängd protein, minst 2 gram per kg kroppsvikt per dag. Det går så klart att göra det via maten, men för att slippa det så kan du använda dig av proteinpulver istället eller som ett komplement. Du slipper därmed onödiga kalorier från kolhydrater och fett. Vassleprotein tas snabbt upp av kroppen.

Vassleprotein kan användas för flera syften

Vassleprotein kan används för att bygga muskler, för fettförbränning eller för återhämtning efter träning. När man ska bygga muskler så är vassleprotein bra av flera orsaker. Dels så har detta protein ett högt biologiskt värde och innehåller flera viktiga aminosyror. De har även en större andel av de grenade aminosyrorna leucin, valin och isoleucin, än övriga proteinsorter. Dessa är de som signalerar till kroppen att muskler ska byggas kan man säga.

Den som vill fettförbränna kan få hjälp på traven genom att använda sig av vassleprotein. Något som man har vetat länge är att protein påverkar kroppens värmeproduktion bra mycket mer än andra näringsämnen som är energivande. Detta är en process som även kallas för termogenes. Det ger även en förhöjd energiproduktion som i sin tur är bra för förbränningen. Ett ökat intag av protein leder även till att man automatiskt äter mindre kolhydrater och fett.  Vassleprotein kan även hjälpa till när man vill återhämta sig efter träning. Detta eftersom att det tas snabbt upp av kroppen. Det är bra att direkt efter träning inta detta protein, för musklernas skull.

Olika former av vassleprotein

Vassleprotein finns som tillskott och det oftast i form av olika sorters proteinpulver. Dels finns det vassleprotein som enskilt proteinpulver. Detta är bra att använda då du snabbt vill tillföra protein till dina muskler. Det är perfekt att ta direkt efter träning eller direkt på morgonen med för den delen. Det går utmärkt att använda det mellan dina måltider så att du får ett ökat proteinintag över dagen.

Vassleproteinisolat finns med och det är en renare form av vassle. Detta tillverkas på det sätt att man tar vasslen och så filtrerar man det i flera steg än vad man gör när man tillverkar det traditionella vassleproteinpulvret. Resultatet man får då är ett proteinpulver som har en mycket högre proteinhalt samt att det nästan helt saknar kolhydrater. Det blir även ett pulver som är låglaktos. Detta protein når ännu snabbare ut till musklerna och kan påbörja högre proteinhalt.

Hydrolyserat vassleprotein är en annan variant och det är den som är mest gynnsam. I detta protein har man brutit ner långa kedjor av aminosyror till att bli mindre beståndsdelar. Det gör att kroppen inte behöver lägga tid på spjälkning. Det blir ett omedelbart upptag som är mycket snabbare än vanligt vassleprotein.